Sunday, October 25, 2009

愛してるよ!

jauh di lubuk hati ini
merindu mereka yang jauh di mata
merasakan kesunyian dalam kesejukan
mencari sinar yang membahagiakan kita
mengharap redha yang menentukan hidup ini
menangisi apa yang telah terjadi
memujuk hati agar kembali


atiqah,
do take care~
coz i love you!
dearie myself!!

Wednesday, October 21, 2009

Ubat hati yang gelisah


Pada suatu ketika

seorang pemuda yang tertekan jiwa nya

telah datang menemui Sufian As-Sauri R.A

pemuda itu lalu bertanya kepada Sufian


"wahai Sufian, aku menderita penyakit keluh kesah

terasa jauh dari Allah Taala. Berikan aku ubat penyembuhnya wahai Sufian".




Sufian dengan tenang telah berkata kepada si pemuda,


"wahai saudaraku, hendaklah engkau mengambil

beberapa batang keikhlasan, beberapa helai daun-daunan kesabaran,

dan perahan kerendahan hati. Letakkan semuanya

kedalam wadah ketaqwaan, lalu tuangkan ke dalam cairan rasa takut.

Kemudian adunlah dengan api kesedihan. Saringlah dengan saringan kewaspadaan.

Dan kemudian ambil ramuan itu dengan tangan kejujuran.

Lalu minumlah dari gelas istighfar.

Yang telah dicampurkan dengan air kesolehan.

Sesudah itu, jauhkanlah dirimu dari rakus dan serakah.

InsyaAllahu Taala dengan izin Tuhan yang Maha Kuasa

engkau akan sembuh daripada penyakitmu itu.



video



Wednesday, October 14, 2009

秋の光~ Let’s turn a new Leaf..




Semoga daunan gugur bersama kesalahan silam
agar SINAR itu akan terus menerangi kita
insyaAllah

Keterangan lanjut di
http://iniceritakita.wordpress.com/

untuk mendaftar
http://www.autumnjosei09.amirnet.org/


::Aisyah::


Buat teman sejatiku..
Cebisan istimewa ini kunukilkan buatmu,
ku harap agar persahabatan indah ini
Terus kekal hingga ke akhirnya
~Selamat hari lahir~


"Ya Allah
Tatkala bahang mahsyar Mu
Menjilat tubuh
Izinkan kami sama-sama berteduh
Tatkala mizan Mu teliti mengira
Beratkanlah neracanya atas setiap jasa
Naungi kami di sana
Berkat kasih sayang kerana Mu semata
Semoga kasih kami kekal bersama
Sampai ke syurga."



"Ukhwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya" Imam al-Ghazali

we love you!!




tulus ingatan dari kami,
amira & atiqah


Tuesday, October 13, 2009

::love::


kuserakkan kasih sayang ini buat semua...
buat sahabat2 yang dirindui...
moga kasih sayang kita sampai ke syurga~
sayang kamu semua!!

MySpace

Sunday, October 11, 2009

mEreKa yAng ku Rindu~


Assalamualaikum...


titipan ini uTk mengingatkan diri ini...
akan haRApan yAng digalas...
moga Atiqah terus tabah mengharungi hari2 muka...
kasih sayang merekalah yaNg membuatkAn Atiqah terus bangun...

Terima Kasih Ya Allah ats limpah nikmat kurniaan mu yang x terhingga ini~


Ayahanda tersayang...


bOnda yAng dirindui...

"Oh Tuhanku, kasihanilah kedua-dua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasihi aku waktu kecil."

fatin azreen
mak nEneK yaNg kUaT meMbeBeL..
hehe.. jAngan mAra yEr aNgaH!


muhammad zulfa
WaLaupon dunia kiTa bErbeza tApi adk senTiasa daLAm hati kami..
sEmoga tEnang di sana sayang...


najattul wahidah
kaKak yAng skE cri tRick nak nGelat...


anis atielia
adk yg mAnje


muhammad daniel afiq..
jaNtung haTi kami...


zuLfa arisa
sYian ArisA... sElalu kNe dEra.. :p

Wahai Maha Pengasih Maha Penyayang,
jadikanlah kami seorang anak yang soleh.
YAng berbakti kepada kedua ibu bapa kami, yang membahagiakan mereka.



Semoga kasih sayang kami sampai ke syurga~

Saturday, October 3, 2009

Ayam VS Lembu


Seorang kaya duduk termenung di dalam sebuah restoran. Wajahnya sugul seperti memikirkan sesuatu.

"Kenapa semua orang mengatakan aku kedekut. Padahal semua orang tahu jika aku sudah tiada lagi di dunia nanti, aku akan memberikan semua harta kekayaanku kepada badan-badan kebajikan!" kata orang kaya tersebut kepada seorang pelayan.

Pelayan terdiam sejenak dan kemudian berbicara,"Akan saya ceritakan kepada tuan tentang kisah ayam dan lembu," Lalu dia pun bercerita..

Pada zaman dahulu, terdapat sekumpulan ayam dan lembu di sebuah ladang. Lembu begitu popular dan disenangi, sedangkan sang ayam tidak sama sekali. Perkara ini menghairankan sang ayam. Ia berasa cemburu dengan sang lembu.

Ia berkata kepada sang lembu, "Semua orang berkata begitu manis tentang dirimu dan mereka menganggap kamu murah hati, kerana setiap hari kamu memberi mereka krim dan susu. Tapi bagaimana dengan aku? Aku memberikan semua yang aku punya. Aku memberikan manusia dagingku. Aku turut memberikan mereka bulu-buluku. Bahkan mereka memasak dan membuat sup dengan kakiku untuk kesihatan. Tidak ada haiwan yang berbakti sebegitu banyak seperti itu. Kenapa aku masih tidak dihargai?"

"Adakah tuan tahu apa jawapan sang lembu?,"tanya si pelayan itu kepada orang kaya tersebut. Orang kaya yang mendengar cerita itu dengan penuh minat hanya menggeleng kepala.

"Sang lembu berkata tenang, "Mungkin kerana aku memberikannya sewaktu aku masih hidup..."
MySpace

Moral:


Berbuatlah kebajikan sementara kita masih hidup dan sihat.

rEsuLt pErTama~


Assalamualaikum...

buat diri daN temaN2~
aPA khAbar iMAn?


WaA... SemeSter pErtamA baru jEr berakhiR.. suMer orG skaRang msti da dapat resuLt kan.. mcm mne agk nyer yer... tapi waLAu ap pon Yang teLah Allah tentukan utk kita.. BERSYUKUR la... kaN... Alhamdulillah... KalaU kne repeat next year pOn msh ada pluanG lagi uTk kita.. Kan uJian tuE tanda Kasih saYang Allah pada kita... Kadang2 terpikir juga.. oRg sLalu gnekn sTatement tuE utk tEnanGkan haTi mereKa... Sesungguhnya Allah mmg Maha Prmurah lagi Maha Penyayang.. Kalau resul x bagus, cuba tengok diri kita kt cermin.. sempurnakan... Udara yang kita sedut nie x pnah hbs.. Betapa besar nya nikmat dari Dia.. Kalau nk dibandingkan dengan Sdkt jEr ujiaN yang kitA semua tErima tue...

Alhamdulillah.. waLaupon result x laA ketegori cemerlang tapi bersyukur sanGat2... Semester dua yAng baRu nak bErmula niE da jaNjikan lebiH baNyak lagi caBAran yanG pasti... InsyaAllah semuanya akn bErjaLan laNcar denGAn izin Nya... bUat tEman2 sepErjuanGAn semua... tEruskan PerjaLAnaN.. JANGAN PANDANG BELAKANG... Jadikan setiaP yang berLAku penYeri daLAm hidup nie... TAkkan tErasa mAnis nya iMAn tanPA pEngorbanAn..

MySpace teruskaN bErlari~ mEngejaR maTlamat hidup kiTA sebagai hamba dan khalifah...




Alhamdulillah.. Terima Kasih Ya Allah...

Friday, October 2, 2009

Fuh... Fuh...


Assalamualaikum...MySpace
wah.. Habis berhabuk2 nie.. mcm lame tinggal jer... Hehe.. Almaklum laA baliK umah da jumPa adk2 x igt nk pgg komputer... waA.. sungguh bErmaknA cuti kaLi niE.. daPat jumpA bonda dan ayahanda serta adk2 tersayaNg...

dA lama tak meNulis.. 1st skali of coz laA nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua.. sekejap jer beRlaLu buLan RaMadhaN.. tuP.. tuP.. tGk2 kt tV da ad pengishtiharan Hari raYa.. haRap semoga kiTa daPat sesuaTu dari RamAdhan yAng Lalu... insyaAllah~ MySpace

adA x anTara kaLiaN yanG tengok RanCangan aLa2 dokumentari terbitan NORZIE PAK WAN CHIK dkt TV3.. tajuk die ap nTah x igt tapi die ceritakan tentang kehidupan orang America yang beragama islam... Dalam dokumentari tue die ad interview mcm2 jenis org. TapI msj yG doRg nak samPaikan, visi yAng doRg nak caPai sama.. mEngguNakan keLebihan kuRniaAn Tuhan utk 'menyampaikan'. Kagum melihat kesungguhan mereka. penyanYi samPaikan mesej dakWah daLAm aLunan muzik Yang indah. pElawAk menGuasAi penTas menyampaikan mEsej2 muRni. waA.... Subhanallah~ tiba2 terdetik dalam hati... ap pulak yg ak buat utk mElaksaNakan tuGas yaNg dah diaManAhkan... huhu..MySpace


PaLing tertarik dengan statemen yang berbunyi lebih kurang " kita tak berhak menilai orang tue kerana Allah lebih kenal hamba2 Nya. Tak kira siapan pon mereka, siapa pon kita, penyanyi, pendakwah, pelajar, atau apa saja. Tugas kiTa sama. " Mereka tidak bertudung litup. Mahupun tidak berjubah berserban. Tapi cahaYa itu saNgaT teRang daLam hAti mEreKa sEhingGa melihat setiAp peluang, kesempatan, kelebihan yang ada.. semua digabungkan dan digunakan utk menyebarkan Cahaya itu kepada mereka yang kesuraman...



seMoga kiTa juGa akAn daPAt terUs menYeRAkkaN caHayA itu~